Guvernul lui David Cameron dă presei britanice trei zile pentru a-i susține planurile de înființare a unui organism independent de reglementare, al cărui cadru a fost trasat printr-un acord politic și fără consultarea mass-media în luna martie, anunță The Guardian.
Termenul de trei zile vine după ce ministrul Culturii, Maria Miller, a respins propunerea breslei pentru crearea noului organism de reglementare a presei britanice, pe motiv că nu ar fi fost suficient de independent. Decizia cabinetului englez de a merge mai departe cu propriul plan de înființare a acestei instituții prin cartă regală (ceea ce înseamnă că statutul său nu va putea fi modificat decât cu o majoritate de două treimi în fiecare dintre cele două camere ale Parlamentului britanic) readuce cele două părți – presa și partea politică – în situația inițială, în care mass-media ar putea decide să ignore noul organism de reglementare și să meargă mai departe cu propriile organisme.
Miller a mai explicat că propunerile industriei mass-media nu respectau „principiile fundamentale” ale raportului întocmit anul trecut de Comisia Leveson, care a fost creată ca urmare a scandalului interceptărilor telefonice din presa britanică. Această comisie a propus, în raportul care analiza condițile din breaslă ce au făcut posibile unele dintre cele mai mari derapaje din istoria jurnalismului european, înființarea unui nou organism de supraveghere a presei. Argumentul Comisiei este că vechea Press Complaints Commission și-a dovedit ineficiența.
„Propunerile (partidelor, n.red.) pe care le analizăm acum sunt menite să ajute publicul, dar și să garanteze libertatea presei, pe care o prețuim atât de mult”, a mai declarat Maria Miller. Citiți aici toată declarația ministrului britanic al Culturii
Versiunea finală a textului care urmează să fie supus la vot în 30 octombrie va fi publicată vineri, 11 octombrie.
Acord politic la 3:00 dimineața
Decizia de a pregăti, printr-un acord politic la 3:00 dimineața, cadrul legal al unui nou organism de reglementare a presei britanice a stârnit un scandal uriaș în rândul industriei, după cum gândul a relatat AICI.
„Este uimitoare maniera secretă în care partidele politice au luat această decizie, fara ca presa să afle – și nu vorbesc aici de jurnaliști, ci de șefii editoriali ai marilor ziare”, a subliniat, în martie, pentru gândul Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din România. „Este escaladarea unei neîncrederi tot mai acerbe în capacitatea presei de a se redresa de una singură, dar și expresia unei dorințe tot mai puternice de a controla presa”, a adăugat Avădani.
În replică la modalitatea în care s-au pus temeliile noii instituții, jurnaliștii și publisher-ii au amenințat, și este de așteptat să o facă din nou, acum că le-au fost respinse propunerile, că vor boicota noua structură.
Noul organism va avea puterea de a impune presei britanice publicarea de drepturi la replică și corecții. De asemenea, poate da amenzi de până la 1 milion de lire, după cum a explicat, tot în luna martie, premierul David Cameron, într-un discurs susținut în Parlament. Press Complaints Commission (PCC), pe de altă parte, nu putea aplica astfel de sancțiuni. Există o altă diferență notabilă între cele două organisme: PCC era un organism al breslei, pe când în noua instituție de monitorizare reprezentanții mass-media nu vor mai avea dreptul de veto în privința componenței.
O altă noutate deosebit de importantă pe care o aduce noul organism de reglementare a presei britanice este că el afectează puternic și blogurile, dar și agregatoarele de știri precum Huffington Post UK, care devin expuse proceselor de defăimare și riscă amenzi foarte mari.